Birikim nasıl yapılır? gibi bir yazı yazmak için gerek tecrübelerim gerekse yaşım gereği kendimde bu yetkinliği buluyorum. 32 yaşında birisi olarak yaklaşık 15 yıldır aktif olarak çalışıyorum. Ama hiçbir zaman birikim yapma fırsatım olmadı. Hatta çalıştığım iş yerlerinde sigorta bile yaptırmadım. İşverenlere askere gidene kadar sigorta önemli değil dedim. Askere de 30 yaşına girdikten sonra gittim maalesef. Yaklaşık 5 yıllık bir kaybım var bu yüzden…

Geçmişten ders almak gerek…

Çalışma hayatımın ilk evrelerinde kazandığım parayı ailemle yaşadığım için hep babama verdim, eve harcadım. Kişisel harcamalarım çok çok düşüktü. Evlendikten sonra 2015 yılından bu yana ev geçindirme telaşına düştüğüm için birikim arka planlara ötelendi. Evlendiğim zaman elime geçen 120 gram civarı altını gramı 100 liradan satmıştım. Geçtiğimiz günlerdeki pik yaptığı dönemi bekleyeseydim 10 kat daha fazla param olacaktı. Yine evlenmeden önce takip ettiğim kripto para piyasasında o zamana göre düşük şimdiye göre baya yüksek (TL bazında) meblağlara sahip olmuş, yüzde yüz kâr görünce satmıştım. Bunu 10 hatırlıyordum 8 bitcoin imiş.

Yani bu yazıyı her zaman fırsatları kaçırmış birisi olarak yazıyorum. Günümüzde ise bir evim sisteminde küçükte olsa bir yatırım için birikime başladım. Yazının yazılma sebebine gelince instagram üzerinde takip ettiğim Mert Başaran adındaki bir gayrimenkul uzmanının önerisi olan bir kitabı okumuş olmam.

Mert Başaran’dan altın öneriler…

Attığı her story’de, katıldığı her canlı yayında yatırımın temelden yapılması gerektiğini vurguluyor. Reel yatırımların daha faydalı olacağına dikkat çekiyor. Ayrıca dolar, emtia, kripto para gibi varlıkların uzun vadede her zaman kazandıracağını ifade ediyor. Ancak uzun vadeden kastımız 3 ay, 1 yıl değil. En az 5 yıl. Hiçbir analisti, kripto para uzmanı(!)nı aktif olarak takip etmiyorum. Mert Başaran’a bir şekilde denk geldim. Söyledikleri mantıklı geldiği için takibe aldım.

Mert bey birkaç ay önce birikim yapacakların George Samuel Clacson’un yazdığı ‘Babil’in En Zengin Adamı’ kitabını mutlaka okuması gerektiğini söylemişti. Ya da ben o zaman denk gelmiş olabilirim. Araştırmaya başladım. Ama kitabı Samsun’da bulamadım. Bir kitapevine gittim ve getirmelerini rica ettim. Sağ olsunlar birkaç gün içinde getirdiler. İş yoğunluğundan dolayı hemen okuyamadım. Ama ilk fırsatta bitirmeyi başardım. Yaklaşık 90 sayfalık ince bir kitaptı.

Birikim nasıl yapılır?

Kitabı özetlemek gerekirse, birikim yapmak istiyorsanız gelirinizin 10’da birini ne olursa olsun birikimlere ayırmalısınız. Bu parayı da arttırmak için mantıklı yatırımlar yapmalısınız. Babil’in en zengin adamı olarak bilinen Arkad’ın verdiği tavsiyeler üzerine Babil’de hayat değişir. Arkad’ın 7 altın kuralı vardır. Para kazanmada birikimi şudur; Gelirin en az onda biri birikim için kenara atmak. Onda yedisini ihtiyaçlar için onda ikisini de borçlar için ayırmak. Yani her ay 4 bin tl geliri olan bir kişi ayda 400 TL kenara atmış olsa yılsonunda 4 bin 800 TL biriktirmiş olur. 2 yılda 9 bin 600 TL yapar. Böyle olunca oluşturulan birikim güzel bir yatırım aracıyla değerlendirildiğinde katlanması mümkün. Arkad’ın bir başka kuralı ise borçlarınızı zamanında ödemeniz gerektiğidir. Borç verirken dikkatli davranılması da kurallar arasında. Mülk edinme konusunda önerileri var. Arkad şunu da belirtiyor; gelirinin onda birini kenara ayırdığında hiçbir şekilde zorluk çekilmiyor. Keyfi harcamalardan kaçınılması gerektiğini de vurguluyor.

80 sayfalık bir kitabı bir paragrafa sığdırmak zor. Aklımda bunlar kaldı. Ama temel olarak anlatılmak istenenlerde bunlar zaten. Hadi bir değişiklik yapın ve birikim yapmaya başlayın. Gelirinizin onda birini kenara atarak başlayın. Sonrasında da belirli bir seviyeye geldikten sonra da akıllı yatırımlarla paranızı arttırmaya başlayın.

Selamlar…

Metaverse arsa nasıl alınır? başlıklı yazımı okumak için konu başlığına tıklayabilirsiniz.

(Visited 5 times, 1 visits today)

Leave A Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir