Teknolojik yenilikler her geçen gün bizleri daha da şaşırtıyor. A1018 gibi taşıma ruhsatı gerektiren telefonlardan akıllı telefonlara, tüplü televizyonlardan led ekranlara geçeceğimizi hayal bile edemezdik. Şimdi ise Yapay zeka interneti ve hayatımızı ele geçiriyor. Basit bir örnek vermem gerekirse; bu yazıdaki öne çıkarılan görsel bir yapay zeka aracı kullanılarak yapıldı. Oluşturma kısmına kuş, deniz, orman gibi aklıma ilk gelen bir kaç kelimeyi yazdım ve sonuç ortada.

Yazının konusuna gelelim. LinkedIn hesabımda yaklaşık 2 ay önce ChatGPT hakkında bazı paylaşımlarım olmuştu.
İlki;

Şu an ChatGPT aşırı gündemde. Ve medyaya konu olan tüm kazanç kapılarının önü kısa sürede kapanır. Bu da öyle olacak. Openai’yi ilk keşfedenler upwork gibi iş kaynaklarından güzel para kazandı. Ama bana göre bu kazançların sonu geliyor. Gündemde olması, işverenlerin istedikleri işlere verdiği tutarların düşürmesine, işi yapanlarında kazançlarının düşmesine sebep olacak. Openai’da yakında pastadan pay almak için birçok özelliği ücretli hale getirecektir. 40-50 dolar gibi rakamlara yapılan işler için 3-4 dolar gibi rakamlar verilecektir. Çalışmayı isteyen kişinin tüm işi yapay zekaya yaptırmaya para ödemesi mantık olarak imkansız. İlanı açmaya harcadığı zamanı openai üzerinde harcasa istediği şeyi üretebiliyor. Bir kaç kelime yazarak sayfalarca makale üretilmesi, üretilen makalelerin yapay zeka ile videoya çevrilmesi çok büyük bir maharet değil. Teknolojinin nimetlerinden faydalanmak diye nitelendirebiliriz. İşverenler bu tür haberleri gördükçe balon sönecektir. Peki siz ne düşünüyorsunuz?

İkincisi;

Geçtiğimiz günlerde ChatGPT ile ilgili bir paylaşım yapmıştım. Openai fikrimi çaldı ve uygulamaya koydu 🙂 ChatGPT Plus hayırlı olsun. Şimdilik sadece ABD müşterileri için. Aylık 20 $ ücreti var.
🟢 Plus üyeleri yoğun trafikte dahi sisteme giriş yapacak.
🟢Yanıt süreleri daha hızlı olacak.
🟢Yeni özelliklere öncelikli erişim hakkına sahip olacak.

Yapay Zeka kullanımı artıyor

İş yoğunluğundan dolayı bir süre uzak kaldım. Bugün yazıya başladığımda biraz araştırma yaptım. 10 Şubat itibariyle tüm dünyada kullanıma açıldığını öğrendim. Yani yaklaşık 1 buçuk aydır insanlar ChatGPT Plus kullanıyor. Fakat o tarihten bu yana hiç bir ekstra güncelleme yapılmamış. Yukarıdaki 3 özellik geçerli.

Bing’den Dall-e altyapılı Resim oluşturucu


Gelelim ChatGPT’nin meşhur olmasından sonra gelen gelişmelere. Aslında bir çok yapay zeka uygulaması uzun zamandır mevcuttu. Sadece bilinirliği noktasında eksiklik vardı. Bunu da ChatGPT giderdi. Yapımı metinden daha zor olan video oluşturucular, fotoğraf oluşturucular vs. bir anda insanların gözdesi haline geldi. Son olarak bir kaç gün önce de Microsoft’un arama motoru olan Bing yapay zeka destekli bir görsel arama motoru çıkardı. Arama motorundan ziyade bir resim oluşturucu aslında. Yine ChatGPT’nin oluşturucularından Open AI’ın hizmetlerinden olan Dall-E’yi kullanarak bu hizmeti sunuyor. Büyük teknoloji şirketleri geçte olsa bu gelişime ayak uydurdu. Ama yukarıdaki paylaşımlarımda dediğim gibi bunlarda balon gibi sönecek.

(Visited 39 times, 1 visits today)

Leave A Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir