Rusya Ukrayna Savaşı gerçek mi?

Rusya, güçlü kudretli Rusya Ukrayna’yı niye hala ele geçiremedi(!). Ortada geçerli bir sebep yokken çıkan bir savaş ve kıyaslandığında Putin’in ülkesinin gücü ortadayken neden bitmedi hala. İşte bu sebeplerden dolayı Rusya Ukrayna Savaşı gerçek mi? demekten kendimi alıkoyamıyorum.

Türkiye’nin, dünyanın gündeminden düşmeyen Rusya – Ukrayna savaşının neden çıktığını anlamamıştım. Mevcut süreçteki devam ettiği söylenen savaşa da inanamıyorum niyeyse. İki ülkenin asker sayısını, silahlarını, nüfusunu, coğrafi özelliklerini vs. kıyasladığımızda normal şartlarda savaşın başlamadan bitmesi gerektiğini görüyoruz. Zamanında süper güç Rusya gibi söylemler vardı. Asker sayısı bakımından dünyanın 2. ülkesi olduğu bilinen Rusya bugüne kadar savaşı niye kazanamadı diye düşünüyorum.

Rusya Ukrayna Savaşı sebepleri

2013 yılında başlayan gerilim, 2014 yılında Rusya’nın Kırım’ı egemenliği altına almasıyla devam etti. Ukrayna hava sahasında Rus yapımı füze aracılığıyla Malezya menşeili bir uçak düştü. Ardından Donbas olayları, Donbas’ın geri alınması vaadiyle seçimlere katılan Zelenskiy’in Cumhurbaşkanı seçilmesi ile süreç devam etti. Rusya 2021 yılının Ekim ayında Ukrayna sınırına asker ve teçhizat yığdı. Sonra Ukrayna’yı NATO konusunda uyardı. 24 Şubat 2022 tarihinde de savaş resmen başladı. Şimdi buraya kadar anlattıklarımda Anadolu Ajansı tarafından hazırlanan infografikten yararlandım. Araştırmalarım sonunda bunların hangisi savaş sebebi? diyorum. Fakat Yanıt alamıyorum.

Teyit edilmeyen bilgi sıkıntılıdır

Gündemi takip ettiğim iki site var. Bunlardan birisi yerel birisi de ulusal yayın yapıyor. Yerelde işler standart. Ama ulusala bakınca manşette 20 haber varsa 15’i savaş hakkında haberler yer alıyor. Bunlar “Müzakereler başladı, şuralar bombalandı, şu kadar ölüm var” gibi haberler. Fakat içi boş haberler. Ortaya çıkarılan eski fotoğraf ve videolar yeniymiş gibi sunuluyor. Bu konuda teyit.org sitesinin sosyal medya hesapları çok yardımcı oluyor. Gerçek bilginin araştırılmasında güzel bir kaynak.

Sonuca gelirsek; Rusya gibi bir süper güç Kırım’ı egemenliği altına almış bir ülke, nasıl oluyorda Ukrayna karşısında bu kadar uzun süre sonuç alamıyor. Yoksa farklı amaçlar mı var? Bu yüzden mi süreç uzuyor. Savaşın her türlüsüne karşıyım. Karşı olmalıyız da. Ama gündemi bu kadar meşgul eden bir savaşın gerçek bir savaş olmadığını düşünüyorum.

(Visited 7 times, 1 visits today)

Leave A Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir